Wat is het SKG keurmerk?

De Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG) is dé Nederlandse certificatie-instelling voor de bouw- en vastgoedsector. Zo test het SKG onder andere hang- en sluitwerk op sterkte en duurzaamheid. Het hang en sluitwerk dat voldoende inbraakwerend wordt bevonden mag het keurmerk met de sterren dragen. Het aantal sterren geeft de mate van inbraakwerendheid van het product aan.

Het keurmerk wordt altijd zichtbaar en onuitwisbaar op de buitenzijde van het hang- en sluitwerk getoond. Echter bij sommige opleggrendels wordt het keurmerk alleen getoond op de bijbehorende sluitkom.

Wilt u in aanmerking komen voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen dan is het SKG keurmerk een vereiste.

SKG Classificaties

Producten met het SKG-logo hebben de testen van het SKG doorstaan en zijn hiervoor gecertificeerd en voorzien van het SKG-huisje met bijbehorende sterren. SKG gekeurde producten zijn ingedeeld in verschillende categorieën. Waarbij de sterren de mate van inbraakwerendheid aangeven;

SKG Vinkje


Vanaf maart 2010 hanteert het SKG ook het vinkjes-symbool. Dit is ingevoerd voor inbraakwerende producten die niet afsluitbaar zijn. Deze worden gezien als aanvullende beveiligingsproducten.

 

Eén ster: standaard inbraakwerend


Artikelen met één ster worden gezien als niet-zelfstandig inbraakwerend, hier is een combinatie nodig met een SKG product met twee sterren of meer. Een artikel met één ster is minder dan drie minuten inbraakwerend. 

Twee sterren: zwaar inbraakwerend


Artikelen met twee sterren kunnen zelfstandig worden toegepast. Het binnendringen van inbrekers wordt minstens drie minuten vertraagd.

Echter geldt voor buitendeuren, volgens het PKVW, dat SKG** gekeurde cilinders i.c.m. kerntrekbeslag voorzien dienen te worden. 

 

Drie sterren: extra zwaar inbraakwerend

 
Arikelen met drie sterren kunnen tevens zelfstandig worden toegepast. Het binnendringen van inbrekers wordt minstens 5 minuten vertraagd.

 

Let op: voorgaande geldt voor ramen en deuren van normale sterkte.

 

Enkele minuten inbraakvertraging lijkt misschien weinig, maar dat is het zeker niet! Uit de praktijk blijkt dat gelegenheidsinbrekers, wanneer deze niet snel binnenkomen, snel besluiten een andere woning uit te zoeken.

 

Voor extra informatie over de Stichting Kwaliteit Gevelbouw kunt u terecht op www.skg.nl