Hoe meet je een cilinderslot?

Bij het meten van een cilinderslot moet er rekening worden gehouden met twee factoren. De dikte van de gewenste deur en de dikte van het deurbeslag. Cilinderwereld geeft u onderstaand twee gemakkelijke manieren om een cilinderslote te meten.

LET OP: Een cilinderslot mag, volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen, aan de buitenzijde van een buitendeur niet meer dan 3 mm uitsteken!

Meetmethode 

  1. 1.1 Een heel cilinderslot opmeten.
  2. 1.2 Een half cilinderslot opmeten.
  3. 2.1 Een cilinderslot bevestigd in de deur opmeten.

 

1.1 Een heel cilinderslot opmeten.

Een heel cilinderslot is zowel van binnen als van buiten bedienbaar met een sleutel. Behalve als er een knop aan de binnenzijde bevestigd zit.

Een heel cilinderslot wordt gemeten vanaf het midden van de cilinder, in het hart van het boutgat. Hier wordt de cilinder tevens in het slot mee vastgezet. De maatvoering van een cilinderslot wordt aangegeven in bijvoorbeeld 30/35. Dit betekend dat de linkerzijde (binnenmaat) 30 mm is en de rechterzijde (buitenmaat) 35 mm is. De totale lengte van de cilinder is hier 65 mm.

Het verschil tussen de binnenmaat en de buitenmaat kan van belang zijn. Indien een draaiknop, welke altijd aan de binnenzijde wordt geplaatst, gewenst is wordt de maatvoering K30/35.

 

1.2 Een half cilinderslot opmeten

Een half cilinderslot is slechts aan eenzijde te bedienen met een sleutel.

Een half cilinderslot wordt gemeten vanaf het midden van de cilinder, in het hart van het boutgat. Hier wordt de cilinder tevens in het slot mee vastgezet. De zogenaamde blinde zijde is bij een halve cilinder altijd 10 mm. De maatvoering van een halve cilinder wordt aangegeven in bijvoorbeeld 30/10. Dit betekent dat de linkerzijde (buitenmaat) 30 mm is en de rechterzijde (binnenmaat) 10 mm is. De totale lengte van de cilinder is hier 40 mm.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

2.1 Een cilinderslot bevestigd in de deur opmeten.

U begint met meten vanuit het hart van de cilindervastzetschroef (zie rode pijl). Dit is de eerste schroef onder de nachtschoot. Vervolgens meet u de afstand naar links tot aan waar het deurbeslag bevestigd wordt. Vervolgens telt u bij deze afstand de dikte van het deurbeslag aan die zijde erbij op. Dit herhaalt u vervolgens voor de rechter zijde.

Voorbeeld: Afstand tot linker zijde (20 mm) + dikte deurbeslag (8 mm) = 28 mm
Voorbeeld: Afstand tot rechter zijde (20 mm) + dikte deurbeslag ( 15 mm) = 35 mm

Een cilinderlengte is minimaal 30 mm en mag niet meer dan 3 mm uit het deurbeslag steken om te voldoen aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Daarbij kan een cilinder in stappen van 5 mm verlengt worden.

In dit voorbeeld betekend is er een cilinderslot nodig is van 30/35.