Hoe meet je deurbeslag?

Deurbeslag is verkrijgbaar in heel veel verschillende vormen en maten, maar welke is voor u het meest geschikt? Om het best passende deurbeslag te vinden heeft Cilinderwereld het volgende drie-stappenplan voor u uitgestippeld. 

Meetmethode 

  1. 1. Een PC maat opmeten
  2. 2. De deurdikte opmeten
  3. 3. Het gatenprofiel opmeten 

 

1. Een PC maat opmeten

De PC maat van een beslag is de afstand, uitgedrukt in milimeters, tussen het hart van het krukgat en het hart van de profielcilinder.

Een PC maat is vaak afhankelijk van de locatie van het beslag. In de woningbouw wordt vaak, voor zowel binnen als buitendeuren, de afstand 55 mm gebruikt.

Veiligheidsbeslagen, dit zijn zwaarder beveiligde deurbeslagen, hebben doorgaans een PC maat van 72 mm. Een PC maat van 72 mm wordt gezien als de standaardmaat. Het voordeel van deze maat t.o.v. PC 55 is de grotere afstand tussen deurklink en cilinderslot. Hierdoor is er meer ruimte voor de bediening.

Een smalbeslag is door het dunne postuur zelfs leverbaar in een PC maat van 92 mm.


Tevens gelden er nog andere PC maten in het buitenland. Een PC maat van 85 mm is veel voorkomend in België en 70 mm vaak in Frankrijk.


Voor Bad/WC sloten is in Nederland een PC maat van 72 mm gebruikelijk.

 

Deurbeslag met profielcilinder opening
Heeft u een beslag met profielcilinder opening nodig? Dan zijn er drie standaard maten: 55, 72 en 92 mm. 

Deurbeslag met baardsleutel opening
Heeft u een beslag met baardsleutel opening nodig? Dan zijn er drie standaard maten: 56 en 72 mm.

Deurbeslag met rondcilinder opening
Heeft u een beslag met rondcilinder opening nodig? Dan zijn er drie standaard maten: 73,5 en 78 mm.

Deurbeslag met WC-sluiting
Heeft u een beslag met WC-sluiting nodig? Dan zijn er drie standaard maten: 57, 62 en 72 mm.

 

2. De deurdikte opmeten

De dikte van uw deur opmeten is zeer gemakkelijk. U meet simpelweg de dikte van uw deur, dit om er zeker van de zijn dat u de juiste lengte schroeven krijgt meegeleverd. Mochten de meegeleverde schroeven te kort zijn kunt u (bijna) altijd de schroeven van uw oude beslag hergebruiken.

Tevens is dit een mogelijkheid om iets op de kosten te besparen, indien de schroeven van uw huidige beslag nog in goede staat verkeren.

 

3. Het gatenprofiel opmeten

Onderstaand wordt een voorbeeld gegeven van het gatenprofiel bij een buitendeurbeslag. De X aan de rechterzijde geeft normaliter de PC maat weer. Om uw gatenprofiel goed te kunnen aflezen begint u bij de bovenste schroef.

Bovenste schroef: Meet de afstand van het hart van de schroef naar het hart van het krukgat. In dit voorbeeld: 75 mm.

Middelste schroef: Meet de afstand van het hart van het krukgat naar het hart van de middelste schroef. In dit voorbeeld 21,5 mm.

Onderste schroef: Meet de afstand  van het hart van het krukgat naar het hart van de onderste schroef. In dit voorbeeld 114,5 + 21,5 = 136 mm.